ANTALYA DİPLOMASİ FORUMUNDA

12 Nisan 2025 19:13

NEST Kongre Merkezinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde Pakistan Pencab Eyaleti Başbakanı Maryam Nawaz Sharif'in de katılımıyla moderatörlüğünü Maria Ramos'un yaptığı, Milî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Jeffrey Sachs ve UNICEF Eğitim ve Ergen Gelişimi Küresel Direktörü Pia Rebello Britto'nun konuşmacı olarak katıldığı "Ayrışan Dünyada Geleceği İnşa Etmek: Eğitimin Dönüştürücü Gücü" paneli düzenlendi.

 

Bakan Tekin, katıldığı uluslararası eğitimle ilgili toplantılarda dünya barışının, dünyadaki insani değerlerin yeniden egemen olması için iletişim kurmaya devam ettiklerini vurgulayarak, "Fakat bunun nasıl olacağına dair maalesef hiçbir ortamda ciddi adımların atılmadığını, Millî Eğitim Bakanı olarak katıldığım bir sürü organizasyonda gördüm. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyon çerçevesinde dünyada barışı egemen kılmak için bir iyilik hareketi başlatmak gerektiğine inandık. Bunun için de eğitim programlarımızda hep ıskaladığımız insani değerlerin yeniden programların içine giydirilmesi gerektiğini düşündük ve böyle hareket ettik." diye konuştu.

 

Bunları yaparken dünyada eğitimle ilgili yapay zekâdan okullaşma oranlarına, her noktada atılması gereken adımları yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli olarak tanımladıkları programlarda öncelediklerini belirten Bakan Tekin, dünyanın tamamında değerleri içselleştirecek program oluşturmanın önemli olduğunu kaydetti.

 

Bakan Tekin; ayrıştırıcı, temel hak ve hürriyetleri sıkıntıya sokacak, dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir kişiyi ötekileştirecek bütün ifadeleri eğitim öğretim programlarından çıkardıklarını dile getirdi.

 

"Örnek teşkil edecek bir müfredat sürecini başlattık"

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin inşasını anlatan Bakan Tekin, "Önce biz bir iyilik hareketi başlatalım. Türkiye'de eğitim öğretim sistemimizi buna hizmet edecek şekilde dizayn edelim. Ondan sonra bunu dünyada bu ve benzeri platformlarla tartışarak bunun yaygınlaşmasını sağlayalım. Böylece dünya barışına, dünyada demokrasinin, insan haklarının temel hak ve hürriyetlerin egemen olduğu bir dünyanın kurulmasına hizmet etmek için somut adım atmış olalım." düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi.

 

Bakan Tekin, "Merkezine insanı alan, erdemli, değerlerine saygı gösteren ve bu değerleri hem kendi üzerinde hem ülkesinde hem de dünyada içselleştirmiş bir insan profili oluşturmak gerektiğinden hareketle eğitim programı inşa ettik." değerlendirmesinde bulundu.

 

Toplantılarda konuşulan barış, insan hakları gibi söylemlerin havada kalmaması için bir mekanizmanın harekete geçmesi gerektiğini dile getiren Bakan Tekin, "Konuşarak, sadece bunlarla ilgili meramımızı anlatarak iyi niyet temennilerinde bulunarak mesafe katedemeyeceğimiz açık. Dolayısıyla biz Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye'de evrensel dünya barışına, dünyada insan haklarının amasız, fakatsız, egemen olmasına yol açacak, örnek teşkil edecek bir müfredat sürecini başlattık." sözlerini sarf etti.

 

"Türkiye, nitelikli öğretmen eksikliği yaşamayan nadir ülkelerden biri"

Türkiye'de göçmenlerin de eğitim gördüğünü hatırlatan Bakan Tekin, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde hem kendi vatandaşlarına hem de misafir ettiği bu büyük misafir kitleye eğitim öğretim hizmetlerini adil ve eşit bir biçimde sunmak için çaba sarf eden eğitim öğretim sistemimiz var. Bu anlamda oldukça büyük bir yapı." ifadesini kullandı.

 

Çok farklı etnik ve dini azınlıklara mensup vatandaşların da kendi dini inançları temellerinde sağlıklı şekilde eğitim alması için eğitim öğretim süreçlerini yürüttüklerini aktaran Bakan Tekin, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti hem vatandaşlarına hem de misafir ettiği kişilere eşit, adil bir eğitim sunmayı kendine felsefe olarak almış durumda. Uluslararası raporlarda da bütün bu nüfusun içerisinde okullaşma oranının OECD ortalamalarının üzerine eriştiğini son zamanlarda rahatlıkla görebiliriz." diye konuştu.

 

Uluslararası raporlara göre, Türkiye'nin yirmi yılda eğitim alanında önemli yere geldiğine dikkati çeken Bakan Tekin, şunları kaydetti: "Yirmi yılda yaptığımız çalışmalar Türkiye'yi uluslararası göstergeler açısından çok önemli noktaya taşıdı. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında Türkiye, OECD ortalamalarının hemen hemen üzerine çıkmış durumda. İlkokulda 18, ortaokulda 14, orta öğretimde yani lisedeyse 13'tür. Türkiye, nitelikli öğretmen eksikliği yaşamayan nadir ülkelerden birisi olarak tanımlanıyor. 2022-2023 döneminde 21 OECD ülkesinin 18 ülkesi arasında yapılan araştırmada Türkiye bu anlamda nitelikli öğretmen açığı, eksiği yaşamayan istisna ülkeler arasında tanımlanmış."

 

Eğitimi hayırseverler, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütleriyle birlikte yürütülen bir alan hâline dönüştürdüklerini anlatan Bakan Tekin, "Ulusal eğitim sistemlerinde sadece rakamlara entegre olan sadece rakamlar üzerinden yürüyen, barışın temel hak ve hürriyetlerin yer almadığı, düşmanlıkların, ötekileştirici ifadelerin, ayrıştırıcı unsurların körüklendiği bir eğitim sisteminin dünya barışına hizmet etmeyeceği açıktır." görüşünü paylaştı.

 

"Nesillere nitelikli eğitim sunarsanız, dünyanın kaderini değiştirirsiniz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da panelde konuşma yaptı. Erdoğan, ADF'nin, bu yıl da çok görkemli bir konuya temas ettiğini belirterek ADF'nin, "Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek" temasıyla küresel fay hatlarında kırılmaların yaşandığı bu dönemde diplomasinin barışçıl gücüne bir çağrı yaptığını dile getirdi.

 

Bu panelle ayrışan dünyayı içine düştüğü tuzaklardan çıkarmada eğitimin dönüştürücü gücüne vurgu yapmak istediklerini belirten Emine Erdoğan, "Bu salondaki herkesin ortak amacı, insanlığı, eğitimin aydınlık bir geleceğe açılan kapısında buluşturmaktır çünkü biliyoruz ki boş bir toprağa fidan ekerseniz, onun geleceğine, gür bir orman hediye edersiniz. Nesillere nitelikli eğitim sunarsanız toplumların ve büyük ölçekte ise dünyanın kaderini değiştirirsiniz." ifadelerini kullandı.

 

Emine Erdoğan, eğitimin insan olmanın zirvesine doğru bir yolculuk olduğuna işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu yolculukta bizi ileri taşıyan, hangi donanımlarla yola çıktığımızdır. Eğer yanımıza aldığımız haritada güvenilir referans noktaları eksikse yarı yolda kalırız. Gerçek ve nitelikli bir eğitimin amacı, ortaya insan eseri koymaktır. Fakat modern dünya, daha çok meslekleri icra edecek, mekanikleşmiş insan kaynağı yetiştirmeye odaklanıyor. Sayısız parçaya böldüğü bilgiden herkese bir parça veriyor, mikro uzmanlıklar üretiyor. Hâlbuki geçmişe baktığımızda medeniyetlerin, birçok farklı disiplinde yetkin Hezarfenler yetiştirdiğini görüyoruz. Yani, doktor olmakla İbnisna olmak, mimar olmakla Mimar Sinan olmak, bilim insanı olmakla Katip Çelebi olmak arasında bir medeniyet tasavvuru farkı vardır."

 

Programa Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Meryem Navaz Şerif, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio'nun eşi Fatima Maada Bio, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa'nın eşi Emel Mustafa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel'in eşi Zerrin Üstel, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'nin eşi Prindon Sadriu, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Denis Becirovic'in eşi Mirela Becirovic, KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kızı Leyla Aliyeva ve Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Mahmut Özdil de katıldı.

İlgili Fotoğraflar